Gå videre til hovedindholdet

HISTORIE: MELLEMKRIGSTIDEN 1919-1939



VORES OPSLAGSTAVLE.-)
MELLEMKRIGSTIDEN 1919-1939





Den 1. Ver­dens­krigs af­slut­ning havde ændret verdenssi­tu­a­ti­o­nen og stormagtsbilledet. Rusland blev er­stat­tet af den kom­mu­nis­tis­ke Sovjetunion og i Asien var Japan blevet den do­mi­ne­ren­de magt­fak­tor. Stor­bri­tan­ni­en sad stadig på en lang række kolonier i Afrika og Asien, men de blev vanskelige at holde. Frankrig var blevet al­vor­ligt svækket af krigen og det samme var Tyskland, der var tynget på grund af den store krigsskadeerstatning (jvf. Versaillestraktaten).



KORTFILM OM KANSLERGADEFORLIGET :http://www.historiefaget.dk/emner/1920erne-1930erne/kanslergadeforliget/


1930'ernes krise var hovedsageligt en landbrugskrise. Landmændene havde svært ved at afsætte deres varer, da aftagerlandene ingen penge havde. Landmændene pressede derfor Venstre til at søge indflydelse på S-Rregeringen.





Venstre og devalueringen


Venstre forlangte, at den danske krone skulle devalueres, så udlandet havde bedre råd til at købe danske landbrugsvarer. Siden 1. verdenskrig havderegeringen og Nationalbanken ellers prøvet at få kronens troværdighed tilbage, og fra 1924 havde man igen kunnet indløse kronen med en vis mængde guld. En devaluering ville rokke ved den ærlige krones troværdighed.





Kanslergadeforliget 30. januar 1933


Den 29. januar 1933 mødtes repræsentanter fra regeringen og Venstre i Staunings lejlighed i Kanslergade for at indgå et forlig. Som udgangspunkt var Socialdemokratiet imod en devaluering, men hen på nattetimerne kom det endelig til et forlig mellem regeringen og Venstre.
Landmændene og Venstre fik deres devaluering, mens de til gengæld måtte lade socialminister K.K. Steincke gå i gang med sin socialreform. Den ville tilgodese Socialdemokratiets og Det Radikale Venstres vælgere - arbejderne oghusmændene.
Desuden besluttede man at forlænge de gældende aftaler på arbejdsmarkedet i et år og strejker og lockouter blev forbudt i den samme periode. Det afværgede en storkonflikt mellem arbejderne og arbejdsgiverne.


















SPØRGSMÅL I SKAL KUNNE BESVARE:

HVEM VAR WOODROW WILSON?

HVAD GIK VERSAILLESTRAKTATEN UD PÅ?

HVEM TABTE OG HVEM VANDT NOGET PÅ FREDSAFTALEN?

SKULLE ELLER KUNNE TYSKERNE HAVE REAGERET ANDERLEDES?

HVADVAR DEN RUSSISKE REVOLUTION I 1917?

HVEM VAR LENIN?

HVAD ER KOMMUNISME?

HVEM OVERTOG MAGTEN I SOVEJTUNIONEN EFTER LENINS DØD I  1924?

HVAD GIK DOLKESTØDSLEGENDEN UD PÅ?

HVORDAN VAR DEN ØKONOMISKE SITUATION EFTER KRIGEN?

HVILKET LAND KENDER VI WEIMARREPUBLIKKEN SOM I DAG?

HVAD VAR DET SÅKALDTE FRIKORPS?

HVEM FORSØGTE AT TAGE MAGTEN I BAYERN I 1923 UNDER DET SÅKALDTE "ØLKÆLDERKUP"?

SE LINK: 
 HVAD VAR WALL STREET KRAKKET I 1929?


HVAD ER TOTALITARISME?

HVAD ER EKSTREMISME?

HVEM VAR BENITO MUSSOLINI?


HVAD ER FASCISME?
HVAD ER NAZISME?
ER DER FORSKEL PÅ DE 2 IDEOLOGIER?






Kommentarer

  1. HVEM VAR WOODROW WILSON?
    USAs 28. præsident fra 1913 - 1924

    HVAD GIK VERSAILLESTRAKTATEN UD PÅ?
    Alle de andre lande som vandt over tyskland i første verdenskrig voldbollede tyskland, tyskland mistede store dele land.

    HVEM TABTE OG HVEM VANDT NOGET PÅ FREDSAFTALEN?
    Tyskland mistede rigtig meget, og alle andre lande fik noget ud af det.

    SKULLE ELLER KUNNE TYSKERNE HAVE REAGERET ANDERLEDES?
    Nej tyskland kunne ikke rigtig gøre noget, deres militær var svækket efter krigen og alle de andre lande havde "omringet" tyskland og tyskland havde ikke nogen anden mulighed.

    HVADVAR DEN RUSSISKE REVOLUTION I 1917?
    Russerne smed Zaren af, som nu betød slutning på en slags "enevælde", der dannede grundlaget for Sovjetunionens oprettelse i 22, Lenin førte revolutionen og blev statsleder efterfulgt at den russiske borgerkrig 1918 - 1921

    HVEM VAR LENIN?
    Lenin var ruslands første kommunisitske statsleder og sovjetunionens første leder

    HVAD ER KOMMUNISME?
    En ideologi som bygger på at alle er lige, íngen ejer noget, alle deler.

    HVEM OVERTOG MAGTEN I SOVEJTUNIONEN EFTER LENINS DØD I 1924?
    Stalin overtog efter Lenin, Lenin mente faktisk at Stalin skulle fjernes som sovjetunionens generalsekretær.

    HVAD GIK DOLKESTØDSLEGENDEN UD PÅ?
    IT WAS THE JEWS!

    HVORDAN VAR DEN ØKONOMISKE SITUATION EFTER KRIGEN?
    for tyskland - very shit, folk gik med store vogne fyldt med penge for bare at kunne købe noget brød.

    HVILKET LAND KENDER VI WEIMARREPUBLIKKEN SOM I DAG?
    Tyskland 1919 op til 1933, uofficielt navn.

    HVAD VAR DET SÅKALDTE FRIKORPS?
    Dansk Nazistisk (parti?) gruppe som skulle hjælpe tyskerne i anden verdenskrig.

    HVEM FORSØGTE AT TAGE MAGTEN I BAYERN I 1923 UNDER DET SÅKALDTE "ØLKÆLDERKUP"?
    ehmm.. Hitler?

    HVAD VAR WALL STREET KRAKKET I 1929?
    Wall street krakket var et slags "crash" på det amerikanske aktie markedet

    HVAD ER TOTALITARISME?
    en slags fællesbetegnelser for diktatur

    HVAD ER EKSTREMISME?
    en stærk (ekstrem) mening indefor en hvis ting.

    HVEM VAR BENITO MUSSOLINI?
    en italians diktator som var en af hovedpunkterne indefor skabelsen af fascism.

    HVAD ER FASCISME?
    Du hader alle der ikke er fra dit "land", du vil beholde dit lands "værdier" og sådan, du hader ikke nødvendigvis sorte eller jøder som i nazisme

    HVAD ER NAZISME?
    Nationalsocialismen deler som ideologi mange grundlæggende elementer med fascismen, men er dog alligevel væsensforskellig, da nazismen i modsætning til fascismen bygger meget på ideen om racelære, mens fascismen hellere fremhæver kulturel overlegenhed

    ER DER FORSKEL PÅ DE 2 IDEOLOGIER?
    læs det jeg skrev om nazisme

    FIRST FRA EXHAM

    SvarSlet
  2. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

    SvarSlet
  3. HVEM VAR WOODROW WILSON? Woodrow Wilson var USA´s 28 præsident(1913-1921). I 1918 udformede han sine visioner i Fjorten Punkter. Han styrede personligt fredsforhandlinger med Tyskland og stod for udformningen af Versaillestraktaten. Han grundlagde USAs interventionistsiske pro-demokratiske udenrigspolitik.

    HVAD GIK VERSAILLESTRAKTATEN UD PÅ? Traktaten slog Tysklands ansvar for krigen fast og pålagde landet krigsskadeserstatninger. Sejrherrerne overtog den tyske handelsflåde, tyske aktiver i udlandet, kul, jernbanemateriel mv.

    HVEM TABTE OG HVEM VANDT NOGET PÅ FREDSAFTALEN? Tyskland blev pålagt krigsskadeserstatninger. Tyskland skulle betale 132 mia. guldmark i erstatning.

    SKULLE ELLER KUNNE TYSKERNE HAVE REAGERET ANDERLEDES? Hvis tyskerne havde fx ”rejst sig og forladt fredsforhandlingen” var krigen blot fortsat. Tyskerne kunne enten gå med til kravene eller fortsætte krigen hvilket ikke ville ende positivt. Tyskland led af fattigdom og hjemløshed. Tyskland var ikke klar til at kæmpe videre.

    HVAD VAR DEN RUSSISKE REVOLUTION I 1917? Den Russiske revolution i 1917 er en betegnelse for de begivenheder, som førte til afviklingen af det zaristiske styre i Rusland og af den provisoriske regering. Begivenheder der dannede grundlaget for Sovjetunionens oprettelse.
    Revolutionen bestod af to selvstændige revolutioner:
    Februarrevolutionen, der endte med, at zar Nikolaj 2. af Rusland måtte abdicere;
    Oktoberrevolutionen, der endte med afsættelsen af den siddende regering og førte til Sovjetunionens oprettelse. Den russiske revolution var en af de mest skelsættende begivenheder i det 20. århundrede. Revolutionen betød ikke kun oprettelsen af Sovjetunionen og de deraf afledte begivenheder, men blev også startskuddet til en række kommunistiske revolutioner og revolutionsforsøg verden over.
    HVEM VAR LENIN? Lenin var sovjetiskstatslederi perioden6. november1917–21. Januar 1924. Lenin var tilhørte det kommunistiske parti. Altså han var kommunist.

    HVAD ER KOMMUNISME? Først er kommunisme en fremtidigt samfundsform, hvor alle er lønmodtagere. Alle er lige. Den utopiske kommunisme en ideologisk begrundelse for at lave forskellige diktaturstater.

    HVEM OVERTOG MAGTEN I SOVEJTUNIONEN EFTER LENINS DØD I 1924? Efter Lenins død overtog Stalin magten. Under Stalins ledelse førte Sovjetunionen i 1930'ernes sidste år en aggressiv og ekspansionistisk udenrigspolitik. Efter indgåelsen af en overraskende ikke-angrebspagt med det nationalsocialistiske Tyskland angreb Sovjetunionen, Polen, Finland og de baltiske lande i årene 1939–1940.


    HVAD GIK DOLKESTØDSLEGENDEN UD PÅ? OMG. Jødernes skyld. De har store næser!!! fuck them/ fak dieser jews


    HVILKET LAND KENDER VI WEIMARREPUBLIKKEN SOM I DAG? Tyskerland

    HVAD VAR DET SÅKALDTE FRIKORPS? Frikorps Danmark blev oprettet 29. juni 1941 som et frivilligt dansk korps, et frikorps, der skulle deltage i kampene på Østfronten på tysk side. Formålet med korpset var at bekæmpekommunismen, og det var ikke et krav, at soldaterne var nazister

    HVEM FORSØGTE AT TAGE MAGTEN I BAYERN I 1923 UNDER DET SÅKALDTE "ØLKÆLDERKUP"? Dieser Hitler

    HVAD VAR WALL STREET KRAKKET I 1929? Den hidtil værste økonomiske krise i verden!!!! Den begyndte i USA via ”børsen” samtlige stater gik konkurs. Millioner blev arbejdsløse og mistede hus og hjem. Krisen bredte sig til Europa= Massearbejdsløshed og konkurser

    HVAD ER TOTALITARISME? Fællesbetegnelse for politiske ideologier der indebærer det totale diktatur.

    HVAD ER EKSTREMISME? At man tager noget til det yderste”til det eksteme”

    HVEM VAR BENITO MUSSOLINI? Mussolini var førstsocialist, men blev ekskluderet af partiet, da han gik ind for Italiens deltagelse i1. verdenskrig. I 1919 grundlagde han denfascistiskebevægelse og terroriserede arbejdere og faglige organisationer. Han fik støtte af borgerskabet og storkapitalen. I 1921 stiftede han det fascistiske parti, og efter marchen mod Rom blev han regeringschef.

    HVAD ER FASCISME? En autoritær, politisk bevægelse. Opfattes som en politisk ideologi.

    HVAD ER NAZISME? Nationalisme

    AF Magi Magn

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DANSK: DET MODERNE GENNEMBRUD- BRANDES OG DEN LILLE RØDHÆTTE!

Historien om den lille Rødhætte” en fornyelse af den danske litteratur!   I  " Historien om den lille Rødhætte " (1872) ironiserer Georg Brandes over Fædrelandet, der fra at være en "Oppositionspresse" er blevet en avis, der som en ulv overfalder de nye frihedstanker i skikkelse af den lille Rødhætte. Brandes stikker i denne lille historie til den nationalliberale avis "Fædrelandet" der kæmpede for den frie forfatning. Efter den er indført går avisen altså fra at være i opposition til de styrende magter, og til at være af mere systembevarende art. Georg Brandes der var det moderne gennembruds fader var tilhænger af den frie tanke. Avisen er i form af ulven bange for de frie tanker og deres "samfundsopløsende Bestræbelser", og søger derfor at kvale dem.  Teksten skal helt sikkert læses i et historisk og samfundsmæssigt perspektiv. Det er derfor en god ide at kigge lidt i nogle historiebøger, og undersøge hvad der foregi

DANSK: DU SKAL SKRIVE EN GYSER...!

Du skal skrive en gyserhistorie i novelleform. Brug dit kendskab til genren. Inden du går i gang, skal du gøre dig klart: - Hvor og hvornår skal din gyser foregå? - Hvilke personer skal med i gyseren? - Hvad skal det monstrøse være (det der kommer i vejen)? - Hvilke gyselige virkemidler vil du gøre brug af? - Hvordan skal gyseren bygges op (husk at spændingen trækkes ud)? - Lav både beskrivelser og replikker. - Giv din gyser en god titel. Her er der en hurtig guide til at komme i gang med at skrive gys og horror. Den fortæller ikke alt om genren, men er et godt sted at starte. Der er forskel på at skrive uhyggeligt, og så skrive gys/horror, Men hvad er den forskel egentlig? Og Hvad kræver det at skrive en gyser-historie? Man kan meget kort tælle tre ting, der ofte er der for at gøre en gyser til en gyser: ·           Noget farligt (et monster, en morder, et forbandet maleri eller hvad man lige kan finde på). ·           Afgrænsede områder (såkaldte flaske

DANSK: TIL ANALYSE AF GULDHORNENE:-)

Fortolkning af Guldhornene Oehlenschlägers digt er meget ærke-romantisk, for det første fordi at det foregår i naturen. Det er også typisk for romantikken at skrive om fortidens guldalder, som man længes efter. Digterens egne synspunkter kommer til udtryk i moralen, som bygger på monisme , panteisme og organismetanken . Gudernes magt og menneskenes ignorance er i fokus, og kritikken af materialisme og grådighed er tydelig. Desværre ender digtet jo med at guderne tager deres gave tilbage, og dermed bliver der ikke fundet en løsning på menneskenes "forkerte" opførsel. Temaerne i digtet er også typiske for romantikken. Det er altsammen noget med menneskers forhold til naturen, panteismens konsekvenser for folk der ikke kan se verdens sammenhæng, længslen mod storhedstiden (fortiden) osv. Analyse af Guldhornene Digtets forløb - et resumé Menneskene søger efter fortidens storhed, men forstår den ikke. Guderne beslutter at skænke dem Guldhornene, så de kan lære om fo