Gå videre til hovedindholdet

Jeppe Aakjær

 Hvem var Jeppe Aakjær?


Jeppe Aakjær var en af Danmarks mest markante forfattere og digtere, og han levede fra 1866 til 1930. Men han var meget mere end bare en kedelig gammel skoleforfatter. Han var en mand, der brugte sin pen til at kæmpe for de usynlige i samfundet – de fattige, de undertrykte og de hårdtarbejdende mennesker, som samfundet ellers ignorerede.

Forestil dig en mand, der voksede op på landet i et lille hus i Jylland. Han oplevede den hårde virkelighed for bønder og arbejdere, som måtte kæmpe hver eneste dag for at få enderne til at mødes. Aakjær var en af de første til at give disse folks stemme en plads i litteraturen. Han skrev om det hårde liv på landet, om magtmisbrug, og om de store sociale forskelle, der delte samfundet op i rige og fattige.

I sine digte og noveller beskrev han bøndernes liv som hårdt og uretfærdigt, og han kritiserede de rige godsherre, der udnyttede dem. På mange måder var Aakjær en slags sociale medier i 1800-tallet – han satte fokus på uretfærdighederne og satte ord på dem, der ikke selv kunne råbe op.

Men det var ikke kun hans kritik af samfundet, der gjorde ham berømt. Han var også en fantastisk digter. Hans mest kendte digt, ”Jens Vejmand”, handler om en hårdtarbejdende mand, der slider sig op for at få brød på bordet, men som aldrig får en chance for at slippe ud af fattigdommen. Det er et digt, som rører og provokerer, og det fik mange til at åbne øjnene for de sociale problemer i Danmark.

Så hvorfor er Jeppe Aakjær stadig relevant i dag? Fordi han kæmpede for det, vi stadig står og kæmper for: Retfærdighed, lighed og at blive hørt, selvom man måske ikke har magten eller penge til at blive set. Han satte fokus på de svageste i samfundet – og vi kan stadig lære meget af hans mod til at sige sandheden, uanset hvem det rammer.

Kort sagt: Jeppe Aakjær var en mand, der brugte ord til at ændre verden. Og måske kan vi gøre det samme i dag.

opgaver:

https://www.dr.dk/skole/jeppe-aakjaer







Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

DANSK: DET MODERNE GENNEMBRUD- BRANDES OG DEN LILLE RØDHÆTTE!

Historien om den lille Rødhætte” en fornyelse af den danske litteratur!   I  " Historien om den lille Rødhætte " (1872) ironiserer Georg Brandes over Fædrelandet, der fra at være en "Oppositionspresse" er blevet en avis, der som en ulv overfalder de nye frihedstanker i skikkelse af den lille Rødhætte. Brandes stikker i denne lille historie til den nationalliberale avis "Fædrelandet" der kæmpede for den frie forfatning. Efter den er indført går avisen altså fra at være i opposition til de styrende magter, og til at være af mere systembevarende art. Georg Brandes der var det moderne gennembruds fader var tilhænger af den frie tanke. Avisen er i form af ulven bange for de frie tanker og deres "samfundsopløsende Bestræbelser", og søger derfor at kvale dem.  Teksten skal helt sikkert læses i et historisk og samfundsmæssigt perspektiv. Det er derfor en god ide at kigge lidt i nogle historiebøger,...

DANSK: MARTIN ANDERSEN NEXØ - novelle: Lønningsdag

   MARTIN  ANDERSEN NEXØ: LØNNINGSDAG (1896) - Er skrevet under perioden man kalder det folkelige gennembrud, og skildrer den markante klasseforskel i samfundet. Den ulige magtfordeling i et afgrænset samfund, er hovedtemaet i novellen, som tager udgangspunkt i en lille havneby, hvor magtforholdet imellem de få rige og den fattige klasse  skildres.   Havnebyens arbejdsstyrke er mændene, som også betegnes som ”forsørgerne”, det er denne gruppe som arbejder i byens stenbrud, og som ugentligt modtager løn fra ”værkejeren” som ejer stenbruddet. Denne fremstilling af vores samfund, som det så ud engang, er brugbar den dag i dag ,  fordi det tydeligt billedliggør det samfund der var engang, og de markante forskelle der er på fortidens samfund og nutidens samfund. Det hjælper til forståelse af hvordan vores samfund har udviklet sig,  novellen  kan også  bruges til at perspektivere til  fx historie og samfundsfag. Lidt om naturmetaf...

DANSK: DU SKAL SKRIVE EN GYSER...!

Du skal skrive en gyserhistorie i novelleform. Brug dit kendskab til genren. Inden du går i gang, skal du gøre dig klart: - Hvor og hvornår skal din gyser foregå? - Hvilke personer skal med i gyseren? - Hvad skal det monstrøse være (det der kommer i vejen)? - Hvilke gyselige virkemidler vil du gøre brug af? - Hvordan skal gyseren bygges op (husk at spændingen trækkes ud)? - Lav både beskrivelser og replikker. - Giv din gyser en god titel. Her er der en hurtig guide til at komme i gang med at skrive gys og horror. Den fortæller ikke alt om genren, men er et godt sted at starte. Der er forskel på at skrive uhyggeligt, og så skrive gys/horror, Men hvad er den forskel egentlig? Og Hvad kræver det at skrive en gyser-historie? Man kan meget kort tælle tre ting, der ofte er der for at gøre en gyser til en gyser: ·           Noget farligt (et monster, en morder, et forbandet maleri eller hvad man lige kan finde på). · ...