I Danmark har vi en grundlov, som er over 150 år gammel. Grundloven er et sæt regler, som bestemmer, hvordan det danske samfund skal fungere.
Hvis grundloven bliver overholdt, sikrer den os imod at blive et diktatur. Den regulerer nemlig den magt, staten har over borgerne.
Grundloven blev vedtaget den 5. juni 1849. Det er derfor, den 5. juni hedder 'grundlovsdag'. På grundlovsdag tager mange danskere fri fra arbejde for at fejre grundloven ved grundlovsmøder.
Selvom grundloven er gammel, er det slet ingen selvfølge at et land har sådan en forfatning. England, for eksempel, har slet ingen grundlov.
Op igennem første halvdel af 1800-tallet blev kravet om folkestyre stedse stærkere. 1848 døde den gamle konge, og et oprør i Holsten brød ud. De to ting skabte uroligheder i København. Disse uroligheder kulminerede i Borgerrepræsentationens demonstrationstog til den nye konge, Frederik 7., der lovede at indføre folkestyre. Samme år var der så valg til Den grundlovgivende Rigsforsamling, der i 1849 vedtog grundloven. Danmarks første grundlov blev vedtaget 1849, og dermed havde Danmark fået folkestyre.
Danmarks Riges Grundlov er i sin nuværende form vedtaget den 5. juni 1953. Men i sine hovedtræk går lovteksten tilbage til 1849, da Den Grundlovgivende Rigsforsamling vedtog loven som udtryk for landets overgang fra enevælde til demokrati. Den havde oprindelig 100 paragraffer, men er nu strammet sammen til 89. Af disse er omkring 60 identiske med bestemmelser i den oprindelige junigrundlov, syv andre paragraffer "
Hvad var junigrundlovens vigtigste bestemmelser?
- Regeringsformen er indskrænket monarkisk.
- Lige og almindelig valgret til Folketinget.
- Foreningsfrihed.
- Trosfrihed.
- Mødefrihed.
- Trykkefrihed.
- Ejendomrettens ukrænkelighed.
- Personens ukrænkelighed.
- Retten til understøttelse for den fattige.
- Almindelig værnepligt.
- Adskillelse af doms- og politimyndighed.
- Offentlige mundtlige retsforhandlinger
OPGAVER:
http://www.dr.dk/skole/Samfundsfag/Grundloven/Opgaver/Opgave2.htm
Kommentarer
Send en kommentar